Instrukcja palenia w piecu kaflowym

 

Użytkowanie pieca kaflowego

Przed przystąpieniem do przepalania należy wykonać następujące czynności:

  1. oczyścić ruszt z żużla i popiołu oraz usunąć popiół z paleniska;
  2. na ruszcie należy rozpalać drzazgi lub inną podpałkę, a na podpałce 2 – 3 kg węgla, czekając na wytworzenie się żaru (kolorowe gazety mają zbyt dużo różnego rodzaju barwników chemicznych). Podczas rozpalania drzwiczki popielnikowe powinny być otwarte, a drzwiczki paleniskowe domknięte. Zabrania się w czasie przepalania zamykać drzwiczek paleniskowych na zaczep i dociskać śrubą dociskową.
  3. na powstały żar, dołożyć drewno lub węgiel również czekając na jego przepalenie. Podczas rozpalania węgla nie wolno zakręcać drzwiczek, ponieważ grozi to rozsadzeniem pieca przez zapłon zgromadzonych w nim gazów palnych. Największe zagrożenie wybuchem zachodzi po wrzuceniu lub dołożeniu węgla, ze względu na możliwość unoszenia się pyłu węglowego w kanale kominowym pieca;
  4. po rozpaleniu się wsadu można zamknąć i zakręcić drzwiczki. W tym momencie zaczyna się właściwe grzanie pieca. Ciepło z żaru zaczyna wypełniać kanały dymne i ogrzewać wkład szamotowy.
  5. w przypadku bardzo dużego ciągu pieca drzwiczki popielnikowe należy przymknąć, pozostawiając szparę 1-2 cm.
  6. po wypaleniu węgla – zabrania się zakręcać drzwiczek za pomocą śrub dociskowych, a popielnikowe powinny zostać uchylone.

 

Gdy się dalej nie pali

  1. Otwórz okno – brak powietrza, sprawnej wentylacji, różnica ciśnień sprawia, że w kominie nie ma tzw. cugu.
  2. Zimny komin – to różnica temperatur w przewodzie kominowym. Rozpal większą ilość rozpałki z materiałów łatwopalnych (najlepiej samą gazetę), by komin się rozgrzał.
  3. Zgłoś do Administracji Zasobów Komunalnych (a AZK, do kominiarza) – być może masz zatkany komin. Zbyt duża ilość sadzy sprawia, że otwór w kominie się zwęża i zanika cug.

W przypadku zatkanego łącznika pieca z kominem oraz samego pieca – czyszczenie należy do obowiązków lokatora.

 

Pożar w kominie

Jeżeli komin jest mocno zabrudzony od gorących spalin, może się zapalić sadza w kominie, wytwarzając temperaturę ponad 1000 st. C (przeciętnie temperatura w kominie nie przekracza 250 – 300 st. C). Komin wtedy łatwiej pęka i może dojść do pożaru w mieszkaniu. Sadza w kominie może również zapalić się gdy nie ma w piecu ognia, ale jest dużo popiołu. Przy wietrznej pogodzie (zwiększony ciąg kominowy) może rozpalić nie do końca wypalone resztki opału, które trafiając do przewodu kominowego mogą zapalić nagromadzoną w nim sadzę.


 

Czym nie wolno palić

  1. Drewno iglaste – posiada dużo żywic, które podczas spalania zanieczyszczają komin i piec.
  2. Mokre drewno – spalane w piecu odparowuje wilgoć przez co brudzi komin oraz daje nawet dwukrotnie mniej ciepła. Prawidłowe drewno jest sezonowane minimum 1 rok i posiada wilgotność od 12% do 20% wody.
  3. Materiały łatwo palne takie jak: benzyna, denaturat, guma, plastik itp..
  4. Śmieci, materiały drewnopochodne itp. – brudzą komin oraz trują środowisko. Tych materiałów nie wolno palić dlatego, gdyż zabrania tego prawo. Zgodnie z art. 171 ustawy o odpadach, nieprzestrzeganie prawa w przypadku termicznego przekształcania odpadów podlega karze aresztu lub grzywny (w kwocie od 20 zł do 5000 zł). Wydzielające się związki z palenia takich rzeczy, jak wyżej powodują szybkie nagromadzenie się substancji smolistych w kominie, co powoduje szybsze zużycie komina, a nawet przedwczesne zniszczenie.

 

Uczymy się na błędach innych…

  1. Nie zostawiaj uchylonych drzwiczek z paleniska – żarzący się wsad może sturlać się z pieca na podłogę i wywołać pożar.
  2. Jeśli usuwałeś popiół upewnij się czy przypadkiem ciepłego popiołu nie wrzuciłeś do łatwopalnego pojemnika, zanim wyrzucisz ciepły popiół do kontenera na śmieci poczekaj aż popiół wystygnie.
  3. Zawsze koło paleniska na podłodze trzymaj materiał trudno zapalny (najlepiej blachę), zabezpieczysz w ten sposób podłogę przed przypadkowym podpaleniem oraz ułatwisz utrzymanie czystości.
  4. Unikaj tzw. buzowania – następuje wtedy niebezpieczeństwo powstania zbyt wysokiej temperatury w palenisku jak i w przewodzie kominowym, co może spowodować zapalenie się sadzy i pożar.

 

 

Pamiętaj!!!

Nawet jeśli o paleniu w piecu wiesz wszystko, przy zmęczeniu lub pośpiechu, łatwiej popełniamy błędy i doprowadzamy do nieszczęścia lub tragedii.

Ta strona używa cookies, korzystając ze strony zgadzasz się na ich użycie. Możesz zmienić preferencje obsługi cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.